Великдень – одне з найважливіших свят у християнському світі, головним атрибутом якого є паски. Сьогодні, в суботу – ідеальний день для їх випікання. Саме за день до свята більшість господарок воліє випікати паски, оскільки вони збережуть свою свіжість і м'якість, повідомляє сайт 056.
У релігії пасхальний хліб символізує тіло Христа. У народі було заведено пекти паску для кожного члена сім'ї різного розміру і одну велику – для всіх. Паску прийнято прикрашати. Це може бути візерунок у вигляді хрестів, віночків, цукати, різні посипки і квіти.
Також важливо випікати з чистими помислами і молитвою, ні в якому разі не кричати і не лаятися. За старих часів вірили, що форма і зовнішній вигляд готової паски підкажуть, що буде з сім'єю в майбутньому. Рівна паска означала любов і добробут, а негарна обіцяла сварки і розчарування.
Класична паска.
Молоко – 250 мл; вершкове масло – 200 г; олія – 1 ст. л; яйця – 8 шт.; ванільний цукор – 10 г; цукор – 250 г; борошно – 600 г; сухі дріжджі – 1 пачка; родзинки – 100 г Сіль
Для глазурі: яєчні білки – 2 шт; цукор – 150 г; лимонний сік; вода – 2/3 ст.
Нагріти молоко до кімнатної температури, додати ½ ст.л.цукри, дріжджі та 100 г борошна. Добре перемішати. Накрити, поставити в тепле місце, щоб опара збільшилася обсягом вдвічі.
Відокремити білки відокремлюємо від жовтків, помістити їх холодильник. Жовтки збити з цукром і ванільним цукром. Замочити родзинки на кілька годин у холодній воді, потім промити, висушити та присипати борошном.
Розтопити олію, почекати поки охолоне. Ввести в опару збиті жовтки, олію, всипати дрібку солі. Поступово додаючи борошно, вимісити тісто, поки воно не почне відставати від рук і стінок миски.
Збити в піну охолоджені білки, додати в тісто разом з борошном і перемішати. Накрити готове тісто, залишити у теплому місці, щоб воно знову збільшилося. Додати в тісто родзинки, залишити на кілька хвилин. Змастити олією форми для випічки, заповнити їх тестом на третину. Дати піднятися. Випікати в розігрітій до 180 ° духовці близько 45 хвилин.
Поставити воду на слабкий вогонь, додати цукор та лимонний сік. Варити масу до густого сиропу. Збити білки в міцну піну і, не припиняючи збивати, влити сироп. Змастити готові паски глазур'ю, прикрасити їх кондитерською присипкою.
Сирна паска з родзинками та цукатами
Сир жирний - 500 г; сметана (25-30%) – 300 г; цукрова пудра – 4 ст.л; яйця – 2 шт.; цукати дрібні; родзинки без кісточок - по жмені.
Сир змішати з цукровою пудрою та сметаною. Промити родзинки, залити на кілька хвилин окропом. Знову промити холодною водою. Відкинути родзинки на друшляк, дати стекти воді. Додати до сиру зі сметаною сирі яєчні жовтки.
Подрібнити масу блендером до однорідності. Додати родзинки та цукати. Добре перемішати.
Застелити пасочницю вологою марлею, складеною у два шари. Наповнити сирною масою, щільно утрамбовуючи. З'єднати кінці марлі з'єднуємо. Поставити зверху гніт, забрати на добу в холодильник. Прибрати гніт, витягти готову паску.